Geboorte Lotte | Oud-Beijerland

18 juni 2016

Badbevalling in Oud-Beijerland

Op 28 april jl. ontmoette ik de alom nuchtere Jasper en Miriam bij hen thuis in Oud-Beijerland. Wanneer de deur open gaat, zie ik een enorme Guus in de hal staan. De ruimte is direct gevuld met hem en mij. Guus is namelijk een Franse Sint Bernard hond. De meest nieuwsgierige en gastvrije gevlekte leeuw die ik ooit heb gezien.
Hij vraagt direct de volle aandacht, maar het geuren en keuren van mij als vreemde snuiter is al snel ten einde. Gelukkig ben ik ervaren met onze eigen Bullmastiff Nora.

Als ondernemer is het altijd leuk en ook goed om te weten hoe men je heeft gevonden als bedrijf. Miriam bezocht de verloskundige praktijk Korendijk in Nieuw-Beijerland. Daar ontmoet Miriam verloskundige Hester van den Hummel. Bijna 1,5 jaar terug mocht ik de bevalling van Hester vastleggen toen nog in haar fantastische appartement in Spijkenisse. Hester is zelf verloskundige en ontving Miriam dus in haar eigen praktijk. Ze raakten aan de praat over geboortefotografie. Mond-tot-mond reclame is altijd nog de meest fijne vorm van marketing als je het mij vraagt…

Tijdens ons kennismakingsgesprek bespraken we zaken als hoe eerdere bevallingen waren gegaan. Dochter Benthe (net twee jaar) was thuis geboren in een bad. Miriam sprak zeer positief over deze bevalling en had de wens om de aankomende geboorte ook op die manier te laten plaats vinden. Het bad was al besteld en zelfs het topje wat ze in bad wilde dragen had ze al in gedachten. Ook bespraken we dat als dochter Benthe wakker zou worden tijdens de bevalling, dat ze overal bij mocht blijven. Miriam wilde haar tweede wonder borstvoeding geven net zoals ze dat bij Benthe had gedaan en nog wel eens deed, maar dan meer als troost.
Benthe was redelijk op tijd geboren, maar de geboorte verliep wel erg snel. Al binnen 6 uur was ze er. Dat is voor mij als geboortefotograaf een must om te weten. Snelheid is dus geboden…

Het verhaal van Miriam en Jasper start op vrijdagmiddag 17 juni. Net als ik mijn favoriete tandartspraktijk verlaat voor een familie-controle hoor ik mijn app rinkelen. Het is Miriam die vertelt dat Hester vanmiddag is langs geweest. Ze is gestript. Ze komt vanavond nog een keertje langs en dan hopen ze dat de bevalling op gang wil komen. Voor nu is het nog rustig en ze voelt zich goed, maar lichtelijk ongeduldig heeft Miriam haar zinnen gezet op de nacht die komen gaat of morgenochtend. Ze houdt mij verder op de hoogte. Met ingehouden adem lees ik de berichtjes en ik sta meteen in de hoogste staat van paraatheid. Het is vrijdagmiddag en ik heb een verjaardag bij familie. Prima oppasadres mocht ik weg geroepen worden. Eerder die middag heb ik mijn twee jongste kuikens blij gemaakt met een Ah Dino plakboek. Met een happy face gaan wij naar onze verjaardag en zo gaan we in de vroege avond ook weer naar huis. Bij thuiskomst check ik alvast wel even de route naar Oud-Beijerland. Daar zie ik dat er stukken weg bij Westerlee zijn afgesloten maar ook net voor de Heinenoordtunnel zijn twee rijbanen afgesloten. Mijn afslag zit daar net achter. Ik kan er dus wel langs, maar het kan wat meer tijd in beslag nemen dan normaal. Wanneer ik dat alles uitzoek, krijg ik van Hester het volgende berichtje om 21.57 uur: Hi Astrid, Zin in een bevalling?! Een mooie bad bevalling?! Ik wel ;o)

Ik lees dat ze de vliezen zonet heeft gebroken bij Miriam en dat ze met 3 cm ontsluiting heerlijk onder de douche staat. Ze zegt dat ze nog even blijft om te kijken of er weeën komen. Binnen 10 minuten laat Hester weten dat de weeën wel degelijk zijn begonnen. Direct heftig! Dit laat ik mij geen tweede keer zeggen. Ik grijp mijn cameratas en ren naar de auto. Boven hoor ik dochter Sophie nog vragen om een kus, maar die moet ik helaas bewaren voor morgen. Mijn man zwaait mij uit vanuit de schuur terwijl ik mijn auto de weg opdraai richting Miriam en haar bad.

De files vallen gelukkig mee. Wel zie ik in mijn ooghoek een verkeersbord waarop staat : 22 juni Heinenoordtunnel dicht….hardop laat ik mijn adem uitpuffen. Even na 23.00 uur ontmoet ik Hester bij de voordeur van Miriam en Jasper. Wat onwijs bijzonder om haar in deze setting weer te ontmoeten.

Met Miriam gaat het volgens plan. Vanuit de douche is ze weer in bed gaan liggen. Daar verwerkt ze wee voor wee die al best heftig zijn en snel op elkaar volgen. Ze krijgt een rug massage van Hester en Jasper loopt het verwarmde bad nog even na. Een enorm opblaasbaar bad vult de ruimte van de overloop. Geweldig dat je daarin kunt bevallen, maar voorlopig houdt Miriam het bij het bed en het tapijt van de slaapkamer. Op haar knieën vangt ze haar weeën op. Ze voelt een misselijk gevoel opkomen en vertrekt naar het toilet. Wanneer ze in alle rust weer doorgaat met puffen, gaat een andere deur op de overloop open. Met slaperige ogen en het asblonde haar in Klaas-Vaak stand staat ze in de deuropening. Jasper ontfermt zich over haar. Tussen de buikkrampen door kan Miriam haar dochter ook nog aandacht geven. Ik vind het rete knap. Tot nog toe proef ik een zeer vredige sfeer.

Even na middernacht sluit Regina, de kraamverzorgster, ook aan bij dit magische onderonsje. Miriam heeft inmiddels in haar geliefde bevallingsbad plaats genomen. Het warme water zorgt voor de gepaste ontspanning en tussen de weeën door is dat heel fijn. Om 00.30 uur wordt de ontsluiting vast gesteld op 6 cm. Dit is een lichte tegenvaller voor Miriam gezien de pijn die ze ervaart. Hester stelt voor dat wij, dat wil zeggen Benthe, Regina, Hester en ik beneden in de woonkamer even de wacht houden. Guus is blij dat er voor hem ook een stukje aandacht is. Regina verzorgt ons met een heerlijk kopje thee terwijl ik even tijd maak om een stukje van het geboorteverslag te schrijven. Op een brede, zachte bank kijkt Benthe naar Buurman en Buurman op de tablet.

Intussen horen we af en toe het puffen van Miriam. Veel rust tussendoor krijgt ze niet, wat ze wel heel graag zou willen. Beneden hoor ik ook de telefoonstem van hypnobirthing: “ik vertrouw erop dat het goed gaat met mijn baby en mijn lichaam…”

Na ruim een uurtje weeën opvangen zonder ‘publiek’ kruipt Miriam naar het toilet. Echter op dat moment besluit de baby toch door te zetten. Met enig aandringen begeleid Hester Miriam weer netjes naar het bad alwaar het hoofdje nu bijna ‘staat’ in het bekken. Miriam doet het laatste stuk van de geboorte helemaal op zichzelf. Wij staan vol spanning naast de rand van het bad. Ik sta klaar met mijn camera, wachtend op wat komen gaat. Bij een volgende wee, raakt Miriam met haar hand het hoofdje wat zonet is geboren. Na luttele seconden volgt ook het lijfje en kan ik zien dat de baby met gestrekte handen naar de oppervlakte van het water probeert te reiken. Miriam op haar beurt grijpt een glibberige bovenlijfje vast en tilt haar baby boven water om het in haar armen te nemen…..Wow wowo wow wat een ervaring voor deze power mama. Wat heb je dit knap gedaan Miriam!! Om exact 01.46 uur wordt haar baby geboren. Tussen de eerste ontladingen en emoties door kijkt ze vastbesloten tussen de benen van het kindje en ontdekt dat Lotte haar tweede dochter mag zijn. Alle euforie en tekenen van blijdschap probeer ik zo goed als mogelijk vast te leggen. Wat zou er in het koppie van Benthe allemaal om gaan…...?? Ik zie dat Jasper overloopt van trots op zijn nieuwste aanwinst, maar zeker ook op Miriam. Wat een stoere vrouw!! Omdat de navelstreng niet zo erg lang is, moet Miriam goed opletten dat ze Lotte met haar mondje goed boven water houdt. Wanneer het kloppen van de navelstreng is gestopt, wordt de placenta geboren. Kort bij de placenta wordt een klem geplaatst en vanaf daar wordt de placenta los geknipt. Lotte wordt aan Jasper gegeven met aan haar lange navelstreng nog de klem die zojuist is geplaatst. De klem heeft iets weg van een schaar. Op die manier kan later nog officieel de navelstreng door Jasper worden doorgeknipt. Het badwater heeft inmiddels een licht rode kleur aangenomen en Miriam zou heel graag even willen douchen. Onder strenge begeleiding van Hester en Regina mag ze dit doen. Zittend op een stoel spoelt Miriam zichzelf schoon. Jasper geniet in de tussentijd van zijn momentje met Lotte. Benthe schuift aan op het bed. Wat een tedere momenten… een vader met zijn twee dochters. Hoe zou dat voelen voor een vader?

Wanneer Miriam ook weer in bed zit, is ze meer dan opgelucht, maar ook zeker uitgeput. Dochter Benthe vraagt aan haar moeder of ze mag ‘borstje happen’. Wat een fantastische omschrijving van zo een jonge peuter. Miriam legt uit dat eerst zusje Lotte mag drinken aan de borst en dat het daarna de beurt is aan Benthe. Tijdens het borst voeden, krijgen we heerlijke beschuit met muizen en koffie en thee. Ook bellen Miriam en Jasper even hun ouders op om het blijde nieuws te vertellen. Weer zo een emotioneel moment…

Nadat we allemaal iets hebben gedronken, wordt Lotte door haar vader ‘los geknipt’ van de moederkoek. Daarna wordt ze gewogen en nagekeken door Hester. Lotte is een flinke dame, want de weegschaal geeft 4.150 gr aan. Vervolgens kijkt Hester naar de schedel, naar de handen en voetjes, naar de rug en het verhemelte. Ook checkt ze de reflexen van Lotte en oefent ze de ‘moonwalk’. Allemaal prima in orde.

Jasper mag Lotte aankleden. Wanneer hij na een hoop ploeteren (Lotte plakt nogal van het enorme vet op haar huid) de benen van Lotte in het pakje heeft weten te wurmen, komt hij erachter dat dit pakje toch echt te klein is. Miriam tracht uit bed te gaan om een ander pakje voor Lotte te halen. Dat blijkt niet zo een goed idee. Met een ‘licht’ hoofd deinst ze weer terug op het bed. Jasper zoekt zelf een pakje op. Hij mag het nogmaals proberen met een maatje groter. Miriam en Jasper hebben ervoor gekozen om wasbare luiers te gebruiken. In de commode ontdek ik een hele grote lade vol met de allerleukste kleurtjes en prints op de wasbare luiers. Geweldig gezicht. Vol trots laat hij zijn aangeklede dochter zien aan Miriam die haar aanlegt voor een laatste slokje. Dit is tevens het einde van deze waanzinnige en bijzondere geboorte net voorbij Heinenoord.

Lieve Jasper en Miriam, wat een waardevolle ervaring hebben jullie jezelf gegeven. Voor mij was het ook een magische belevenis. Ik praat natuurlijk voor mijzelf maar ik denk dat Regina en Hester mijn woorden kunnen beamen. Ik hoop dat dit verslag en de beelden extra kunnen bijdragen aan de herinnering van deze wonderlijke gebeurtenis.

Van harte gefeliciteerd en bedankt dat ik hierbij aanwezig mocht zijn.

Veel lieve groeten,
Astrid