Astrid Grootscholten Geboortefotografie, geboorte, bevalling, badbevalling, babyfotograaf, Delft

Werkwijze geboortefotografie

De geboorte van jullie kindje leg ik graag op een zeer toegewijde en eigentijdse manier vast. Ik ben geen standaard fotograaf. Ik geef je een beleving mee! Een herinnering die je niet snel zal vergeten. Een foto waar je je ogen niet vanaf kunt houden. Een beeld waarbij je helemaal terug gaat naar dat ene magische moment. De eerste ontmoeting tussen jou en je baby.

Vooraf aan de shoot

Omdat het fotograferen van een geboorte zeer intens én intiem is, vind ik een kennismaking ontzettend belangrijk. Met als doel aan te voelen of ik jullie fotograaf ben en jullie mijn klant.

Ik vind het fijn om betrokken te blijven bij de zwangerschap. Dit kan heel simpel met een berichtje over hoe het met je gaat. Door deze betrokkenheid bouwen we een gepaste band op en ben ik in staat nóg meer emotie in de foto’s te leggen. Ook is het voor mij van belang te weten hoe de eventuele vorige bevalling is verlopen. Wat jullie prettig vonden en wat juist niet. Twee weken voor en na de uitgerekende datum ben ik 24 uur per dag, 7 dagen per week speciaal voor jullie bereikbaar. Er komt een moment dat je je anders voelt dan anders. Dit wil ik heel graag van je weten. Op die manier kan ik mezelf en mijn gezin voorbereiden. Graag ben ik op de hoogte wanneer de eerste weeën beginnen en/of als je vliezen breken. In overleg bespreken we wanneer ik kan aansluiten bij de bevalling. Meestal is dit bij 4-6 cm ontsluiting.

Bij een geplande keizersnede werkt het natuurlijk een beetje anders. Dan hoor ik graag van tevoren wanneer ik waar wordt verwacht. Bovendien is er van tevoren toestemming nodig voor mij als fotograaf om mee te kunnen op de OK; tijdens de sectio. In veel ziekenhuizen is dit al toegestaan, maar het is wel noodzakelijk dat je dit van tevoren met je gynaecoloog overlegt. Op deze manier kan ik net zoals bij een natuurlijke of vaginale geboorte voor jullie een compleet verhaal maken.

Tijdens de shoot

Ik houd me op de achtergrond, maar als je wilt, geef ik extra ondersteuning tijdens de spannende momenten. Dit kan al in de vorm van een vertrouwelijke knipoog of een fijn compliment. Je mag gebruik maken van mijn ervaring, ik heb dit kunstje tenslotte zelf ook 3 keer gefixt…

Vervolgens fotografeer ik alles wat er voor mijn camera gebeurt, zoals het opvangen van de weeën, de uitdrijving en de geboorte zelf. Wanneer de bevalling thuis begint, maar we moeten toch naar het ziekenhuis, dan volg ik jullie en leg alle momenten vast zodat je een zo volledig mogelijk bevallingsverhaal hebt.

En dan is daar het moment dat jij en je baby elkaar voor de eerste keer ontmoeten. De eerste blikken, jullie eerste aanrakingen, de geur van je baby, het eerste huiltje en het doorknippen van de navelstreng, voor het eerst aan de borst of het eerste flesje. Ik fotografeer zoveel mogelijk, zodat jullie het later nog vaak kunnen terugkijken.

Na de geboorte blijf ik nog ongeveer twee uur fotograferen. Dit is dan ook een prima gelegenheid om ouders of grote broer/zus uit te nodigen, zodat ik hun eerste contactmomenten ook kan fotograferen.

Na de shoot

Binnen drie dagen na de geboorte, ontvang je een preview en binnen 3 tot 4 weken heb ik de reportage gereed. De bewerkte beelden ontvang je op een luxe USB. Wanneer jullie je favoriete beelden graag gebundeld zien in een prachtig album, is dit een heel mooie optie. Het totale resultaat lever ik in stijl bij jullie af en na jullie tevredenheid, nemen we afscheid.

Veel gestelde vragen

Ben je wel eens bang dat het mis kan gaan?

“Jazeker dat kan ik niet ontkennen, echter bij de verdrietige of zware momenten ben ik des te meer blij dat ik er voor jullie kan zijn om te fotograferen. Dit zijn dè momenten bij uitstek die je terug wilt zien om emoties een plekje te kunnen geven. Wat ik veelal zie is dat verdriet plaats kan maken voor trots en dat wens ik iedere ouder van harte toe”.

Mag ik je ook ’s nachts bellen?

“Ja hoor, je mag mij zien als de verloskundige met de camera. Zijn je vliezen gebroken, maar beginnen de weeën niet per direct heel heftig, kun je gerust nog proberen iets te slapen en kun je mij in de ochtend bellen”.

Mag ik je ook bellen gedurende mijn zwangerschap?

Ja leuk zelfs. Op die manier blijf ik betrokken bij jullie en jullie zwangerschap. Dit kan al middels een kort berichtje via je telefoon. Ik blijf ook graag op de hoogte na een contactmoment bij je gynaecoloog of verloskundige.

Ik weet niet hoe ik zal reageren tijdens mijn bevalling, ik weet niet of ik een extra persoon in de kamer kan verdragen?

Inmiddels heb ik al heel wat bevallingen gefotografeerd en ervaring opgedaan. Zelf heb ik ook 3 kindjes gebaard, helaas zonder fotograaf. Altijd bied ik mijn klanten de ruimte om mij tijdelijk even ‘buiten spel’ te zetten. Soms geef ik zelf ook aan dat ik jullie met rust laat, omdat ik voel dat jullie de ruimte even samen nodig hebben. Bevallen is ‘je lichaam overgeven aan je oerkracht’ of ‘in je bubbel komen’ en wanneer je op dat punt bent, is alles wat je doet okay.

Ben je wel eens geweigerd op een verloskamer?

Gelukkig was ik tot nu toe welkom op iedere verloskamer. Bij een keizersnede is het soms wel anders.

Fotografeer je ook bij een sectio/keizersnede?

In samenwerking met andere leden uit onze branchevereniging (geboortefotografen.com) en zoveel mogelijk ziekenhuizen, zijn we inmiddels in meerdere OK ruimtes van harte welkom. Check wel even van tevoren of het ziekenhuis waar jij graag wilt bevallen op ons lijstje staat. Ik raad altijd aan om vooraf hierover in gesprek te gaan met je gynaecoloog. Ik kan je hierbij ondersteunen.

Krijg ik alleen de bewerkte beelden of ook de RAW-bestanden?

Je krijgt van mij alleen de bewerkte bestanden op een USB of in een album. 90% van die beelden zij in zwart-wit zijn.

Op welke moment van de geboorte kom je daadwerkelijk naar ons toe?

Bij ca. 3-5 cm ontsluiting wil ik graag aansluiten op de geboortekamer. Het belangrijkste is dat we regelmatig contact houden wanneer je weet dat de geboorte is begonnen. Dit kan dus ook midden in de nacht zijn.

Hoe lang na de geboorte blijf je fotograferen?

Max twee uur na de geboorte blijf ik fotograferen. Daarna reken ik een extra uurtarief à EUR 75,00 per extra uur.

Kennismaking

Omdat het fotograferen van een geboorte intens én intiem is, vind ik een kennismaking ontzettend belangrijk. Wil je graag vrijblijvend kennismaken? Bel me voor een afspraak en ontdek of ik als fotograaf bij jou pas.